Kvindeligaen i Danmark

Elitefodbold for kvinder er ikke noget, der har eksisteret i særlig mange år. Det er især i løbet af de seneste år, at danskerne har fået øjnene op for kvindefodbold, og det skyldes især den vanvittigt flotte præstation af landsholdet, da de hentede sølv ved EM i 2017.

Flere store klubber i Danmark har efterfølgende meldt ud, at de ville satse noget mere på kvindefodbold, hvor storklubben Brøndby allerede har et hold, der plejer at kæmpe med på den internationale scene.

Men hvorfor var det egentlig, at kvinderne begyndte at konkurrere på højeste niveau, og er det noget, som de kan leve af i dag ?

En kold dag i februar kom DBU ind i billedet

Hvis vi vender et blik tilbage i tiden, nærmere februar 1972, så finder vi tidspunktet, hvor DBU valgte at optage kvindefodbold i unionen. Det betød, at man i det efterfølgende år, for første gang nogensinde ville spille om det danske mesterskab for vinder.

I første omgang blev det dog ikke afholdt i ligaformat, som vi kender det i dag, men derimod som en cup-turnering, hvor lokalunionernes vindere skulle mødes. Dette var for at undgå, at hold fra Jylland, Fyn og Sjælland skulle krydse landet hver uge i en sport, hvor der ikke var den store økonomi.

Den første vinder af Danmarksmesterskabet i kvindefodbold blev dermed Ribe Boldklub, da de formåede at besejre Boldklubben Stjernen med 1-0 i finalen.

I 1975 skete den første strukturændring

Efter at man i tre år havde forsøgt sig med den model, at holdene spillede i deres lokaleunioner og til sidst skulle mødes i afgørende play-off kampe, valgte man i 1975 at ændre lidt på modellen.

Her valgte man at dele turneringen op i en øst- og vestkreds, som man bl.a. kender det fra den danske 2. division for herrer i dag.

Det betød også, at året 1975 blev første gang, at man fik en Danmarksmester fra den østlige del af landet. Femina besejrede de første Danmarkesmestre fra Ribe med 4-0 på hjemmebane og efterfølgende 1-0 på udebane.

Fyn bød ind i 1981, da turneringen samlede sig

Seks år efter, at man havde lavet den første struktur ændring i kvindernes bedste liga, valgte man igen at ændre den. Denne gang valgte man at ændre den til den model, som vi ser i kvindeligaen i dag.

Det betød, at ligaen samlede sig, og at alle hold mødte hinanden på kryds og tværs. Denne model ser vi også i dag hos mændende i den danske Superliga.

Da turneringen samlede sig i 1981, blev det også første gang nogensinde, at et hold fra Fyn kunne kalde sig danske mestre. Traditionsklubben B 1909 endte nemlig med at stryge helt til tops, og de kunne dermed kalde sig Danmarksmestre i kvindefodbold 1981.

B1909 vandt turneringen med et forspring på fem point ned til Femina.

Disse hold har vundet DM for kvinder

Siden 1975 hvor kvinderne for første gang skulle kæmpe om at blive Danmarksmestre, er der blevet afholdt 45 turneringer. På trods af at der er uddelt så mange mesterskaber, så er det kun syv klubber der til dags dato har vundet trofæerne.

Ikke overraskende er det Brøndby IF, der sidder på tronen over flest vundne trofæer, da de har vundet DM intet mindre end 11 gange. Der er altså succes i fodbolden både hos kvinderne og mændene på Vestegnen.

Successen for Brøndbys kvinder er dog forholdsvis ny, da de tilbage i 2002 stod med lige præcis 0 mesterskaber. De har dermed siden 2003 vundet hele 11 mesterskaber og har været stort dominerende i den danske liga.

Tager vi et kig på stillingen over hvem, der har vundet DM for kvinder, kan du få et overblik lige her:

Brøndby IF: 11 Mesterskaber

HEI: 10 Mesterskaber

Fortuna Hjørring: 9 Mesterskaber

B1909: 5 Mesterskaber

Ribe: 5 Mesterskaber

Femina: 3 Mesterskaber

OB: 2 Mesterskaber

Danmark får sølv ved EM – Kvindefodbolden blomstrer

Sidste år var virkelig året, hvor kvindefodbolden blev hypet i Danmark. Det lykkedes nemlig Danmark at overgå alles forventninger, og dermed spille sig i finalen ved EM i kvindefodbold 2017.

I finalen skulle de møde favoritterne fra Holland, som de tidligere havde slået. Desværre gik det ikke som det skulle i finalen, og de danske damer måtte nøjes med sølv.

Hypen ville dog ingen ende tage, og rigtig mange fik øjnene op for dansk kvindefodbold, da de leverede det flotte resultat. Det kunne både mærkes i de danske fodboldklubber, der fik langt flere kvindelige medlemmer.

Flere af de store danske Superligaklubber meldte også ud, at de ville kigge på at få etableret professionelle kvindefodboldhold, hvor især FCK og FC Nordsjælland skulle satse ret hårdt på det.

Danmark har verdens bedste fodboldspiller

Hvis man i Danmark havde verdens bedste mandelige fodboldspiller, så ville ingen kunne få armene ned. Christian Eriksen er i blandt toppen af de bedste spillere i verden, og der kan tales timevis om den danske landsholdsspiller, der til dagligt spiller i Tottenham.

Kigger man mod kvinderne, så er der ikke mange, der til dagligt taler om Pernille Harder. Hun fortjener ellers en del anerkendelse, fordi hun blev nemlig kåret til verdens bedste kvindelige fodboldspiller.

Skal man kigge på, hvem der blev mændendes bedste fodboldspiller sidste gang, så var det Cristiano Ronaldo, og dermed kan man sige, at man i Danmark har en kvindelige udgave af ham.

Nuvel de har forskellige styrker og svagheder, men det giver bare et godt billede af, hvor dygtig danske Pernille Harder reelt er, når hun kan blive kåret til den bedste kvindelige fodboldspiller i verdenen.

Sponsorat for kvindeligaen

Den danske kvindeliga har ikke haft lange traditioner om, at virksomheder kunne købe navnerettigheder. Den første sponsor der kom til i kvindeligaen, er der fortsat i dag, og det er 3F.

Kvindeligaen i Danmark hedder derfor 3F LIgaen, og der er meget der tyder på, at det er et bæredygtigt samarbejde. 3F mener nemlig, at kvnider skal have den samme plads på fodboldbanen, som mænd.

De fleste kampe i 3F ligaen og danske Champions League kampe er med gratis entre.